Inici | www.academia.cat | contacte | Avís Legal | Català · Castellano · English
Ho sentim, aquest contingut no està disponible en l'idioma actual

Tema: La dacriocistorinostomia o cirurgía de l’obstrucció de les vies lacrimals.

Perquè em ploren els ulls? 

Els ulls poden plorar en excés per una sobreproducció de la llàgrima per part de la glàndula lacrimal, per una irritació de la conjuntiva, per problemes d’acomodació o per obstrucció de les vies lacrimals que transporten la llàgrima cap al nas, a través del conducte làcrimo-nasal. Seria en aquest últim cas en el que estaria indicada la cirurgia amb ànim de desobstruir le vies afectades. 

Hi han factors que semblen predisposar a l’obstrucció com són: 

La raça: Els blancs tenen més obstruccions que els asiàtic o negres 

El sexe: Les dones tenen més obstruccions que els homes en una relació de 5 dones per cada home. 

L’edat: És més freqüent en edats avançades. 

El nivell socio-econòmic: que seria atribuïble a la manca d’higiene en països subdesenvolupats. 

Causes d’obstrucció: 

Infeccions 

Cossos estranys (Rimmel i altres cosmètics) 

Traumatismes 

Càncer 

Anomalies óssies 

Malalties inflamatòries (Crohn, Wegener, Sarcoidosi...) 

A quin especialista haig de consultar 

Inicialment el diagnòstic el fa el oftalmòleg amb diverses proves de permeabilitat 

Quin tractament té? 

Es fa un tractament mèdic i s’intenta un sondatge de la via lacrimal. Si no s’aconsegueix la desobstrucció es planteja el tractament quirúrgic. 

Qui opera les vies lacrimals? 

Tant els oftalmòlegs com els otorinolaringòlegs tenen tècniques adequades per repermeabilitzar les vies lacrimals. Els oftalmòlegs ho fan per via externa, es a dir, fent una incisió en la pell del nas i fresant l’os lacrimal fins arribar a la fossa nasal. Els otorinolaringòlegs ho fan per via interna, a través del nas, sense fer cap incisió a la pell i anant directament a la via lacrimal, sota control endoscòpic. 

Per què l’otorinolaringòleg opera les vies lacrimals? 

La via lacrimal té ¾ parts de la seva anatomia inclosa en la fossa nasal, de manera que és més accessible des del nas que des de l’ull. A més, les obstruccions candidates d’aquesta cirurgia estan situades dintre del canal lacrimal que està inclòs, en tot el seu trajecte, dintre del nas. 

Quines tècniques fan servir? 

D’ença de l’aparició del endoscopis s’ha pogut depurar la técnica endonasal, de manera que resulta d’un accés fàcil i poc traumàtic. Es pot fer amb anestèsia general o amb anestèsia local i sedació. L’obertura de la via lacrimal (Dacriocistorinostomia), que està inclosa en un canal ossi, es fa amb gúbies, pinces gúbia o amb fresa, de manera que es localitza el canal fibrós obstruït i s’obre cap a la fossa nasal, deixant una sonda que entra pels petits canalículs lacrimals de l’ull i es nua dintre de la fossa nasal per assegurar la permanència de l’obertura. La sonda es sol treure al cap d’un mes de l’operació, sense necessitat d’anestèsia. 

Es pot operar amb làser? 

S’ha provat diversos tipus de làsers i l’únic que ha mostrat unes característiques adequades per la via lacrimal és l’anomenat làser diode que té capacitat per perforar l’os. La tècnica es fa amb anestèsia local i sedació. S’utilitzen també els endoscopis per via nasal i s’introdueix una fibra làser, molt prima, a través dels canalículs de l’ull. Una vegada situada en el sac o el canal lacrimal s’allibera l’energia làser i es fa l’obertura suficient per permetre un bon drenatge. També es deixa una sonda de silicona durant un temps per mantenir l’obertura. 

Les indicacions per aquesta tècnica són més limitades que en l’explicada anteriorment. Si hi ha infecció o l’ha hagut recentment, no està indicada per els mals resultats a llarg termini. És una bona indicació per pacients molt grans en els que el risc d’una anestèsia general s’ha de tenir en compte. La tècnica és mot poc traumàtica i permet donar d’alta al pacient al cap d’una o dues hores després de la cirurgia. 

Quins resultats s’obtenen? 

Els resultats són bons (entorn al 90 % de millores) sempre i quan la indicació sigui l’adequada i el tipus de cirurgia adaptada a l’obstrucció que pateix el pacient. 

Hi han complicacions? 

Poden produïr-se petits hematomes a les parpelles en el postoperatori immediat, alguns sagnats de nas lleus 

Dr. H Massegur
Otorinolaringòleg. 
Hospital de la Sta Creu i St. Pau. Barcelona

 

 

Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears. Major de Can Caralleu, 1-7 (08017) Barcelona. Tel. 93.203.10.50 FAX 93.203.26.18 - scorl@academia.cat